JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Lärare döms för bl.a. försök till mord till rättspsykiatrisk vård

[2015-09-11] Umeå tingsrätt

Läraren som åtalats för försök till mord på en rektor vid Dragonskolan och för att några dagar dessförinnan på Tegsbron, påverkad av alkohol, kört på och skadat tre ungdomar fälls för brotten och överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska sammanlagt betala cirka 217 000 kr i skadestånd till rektorn och de ungdomar som blev skadade.

Läraren har bekräftat att han i sitt hem huggit rektorn med en yxa mot bl.a. hennes huvud i avsikt att döda henne. Han har hävdat att gärningen ska betecknas som försök till dråp, begånget i hastigt mod. Tingsrätten har dock dömt honom för försök till mord eftersom han varit helt oprovocerad och hindrat rektorn från att lämna hans lägenhet och, efter att ha huggit henne i bakhuvudet med yxan, följt efter henne ut på balkongen, där har han fortsatt att hugga med yxan mot hennes huvud. Skadorna har varit livshotande.

Läraren har också erkänt att han framfört sin bil på Tegsbron alkoholpåverkad men bestritt att han gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Tingsrätten har dock funnit att han ska dömas för alla dessa brott.

Han var alkoholpåverkad då han körde, han brast i uppmärksamheten över bilens placering på vägen och i manövreringen av den med följd att han körde på och skadade de tre ungdomarna som gick på brons trottoar. Vållandet till kroppsskada ska enligt tingsrättens mening också bedömas som grovt brott eftersom det krävs särskild uppmärksamhet av den som kör bil på den aktuella bron vid en tidpunkt då det kan förväntas att såväl gång - som andra vägtrafikanter uppehåller sig där.

Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår till flera års fängelse men eftersom den rättspsykiatriska undersökningen visar att läraren har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och har behov av psykiatrisk vård har tingsrätten bestämt att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Rätten har varit enig. Den fullständiga domen kan beställas från tingsrätten. Den kan erhållas som pfd-fil per e-post eller som papperskopia. Vänligen ange tingsrättens målnummer.

Senast ändrad: 2015-09-11

För mer information kontakta:

Umeå tingsrätt
umea.tingsratt@dom.se

Målnummer:

B 1203-15