Pressmeddelande
LKAB har fått tillstånd att bryta malm i Leveäniemi
[2015-04-02]
Umeå tingsrätt
Umeå tingsrätt, mark- och miljödomstolen, har idag gett LKAB tillstånd att bryta malm i Leveäniemi dagbrott vid Svappavaara.
LKAB får i tillståndet rätt att i Leveäniemi anlägga och driva en gruva. LKAB får möjlighet att bryta höst 15 miljoner ton malm per år och brytningen förväntas i nuläget att pågå under ca 10 år. Tillståndet ger även LKAB rätt att driva en krossnings- och sovringsanläggning i anslutning till gruvan, att losshålla och deponera den mängd sidoberg (gråberg) som behövs samt att leda bort det grund- och ytvatten som läcker in i området. Malmen från dagbrottet kommer att vidareförädlas i anriknings- och pelletsverk i Svappavaara, Kiruna eller Malmberget.
Gruvdrift i Leveäniemi dagbrott pågick tidigare från mitten av 1960-talet fram till 1983 då driften lades ned och dagbrottet på naturlig väg fylldes med vatten. Året därpå startade LKAB nuvarande anriknings- och pelletsverk i området. LKAB påbörjade under 2010 brytning i Gruvberget, som ligger inom samma verksamhetsområde.
Verksamhetens miljöpåverkan utgörs främst av utsläpp till recipienten Liukattijoki, men även av buller och damning för boende i Svappavaara. Liukattijoki är en del av Torne och Kalix älvsystem som är klassat som Natura 2000-område p.g.a. av höga naturvärden. Mark- och miljödomstolen har bedömt att verksamheten inte kommer att skada Natura 2000-området och meddelar därför ett s.k. Natura 2000-tillstånd, d.v.s. LKAB ges rätt att bedriva verksamheten trots att den i någon mån kan påverka området. För deponering av gråberg behöver LKAB ta orörd mark i anspråk som ligger i direkt anlutning till befintligt gråbergsupplag. I det orörda markområdet finns delvis höga naturvärden som kommer att gå förlorade. LKAB åläggs genom domen att utföra insamling av levande och döda naturvärdesträd för att placeras ut i närliggande skogsområden och där förstärka nuvarande naturvärden.
Vad gäller verksamhetens påverkan på rennäringen är det Laevas och Gabna samebyar som berörs. Samebyarna har inte motsatt sig att tillstånd ges till verksamheten. LKAB bedriver ett samarbete med de berörda samebyarna i syfte att gemensamt identifiera åtgärder som kan minska verksamhetens påverkan på rennäringen.
LKAB åläggs i domen att ställa en säkerhet med totalt 118 610 000 kr avseende kostnaderna för efterbehandling och andra återställningsåtgärder för den samlade verksamheten i Svappavaara.
Domstolen ger LKAB ett s.k. verkställighetsförordnande, vilket innebär att LKAB får starta upp verksamheten innan domen har vunnit laga kraft.
Senast ändrad:
2015-04-02